Nu har du som är sjuksköterska möjlighet att gå kursen "digital utbildning i juridik för sjuksköterskor i psykiatrin". Kursen tar upp svenska lagar och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Den passar både dig som ska börja jobba som sjuksköterska i Sverige för första gången, men även för dig som vill fräscha upp dina kunskaper.
Se mer
Syftet med Metis är att öka tillgängligheten på specialister i psykiatri genom att erbjuda kompetensutveckling för läkare inom psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, samt att kartlägga behov av kurser i olika delar av landet och skapa förutsättningar att genomföra dessa. Målet med en sammanhållen specialistutbildning är att få en jämlik vård över hela Sverige.
Se mer
Fördjupning beroendesjukdom – grundläggande psykiatri och omvårdnad i psykiatrisk heldygnsvård
Läs merKursen vänder sig till skötare, undersköterskor och sjuksköterskor, utan specialistutbildning i psykiatrisk vård , som arbetar inom psykiatrisk heldygnsvård i Stockholms län. Andra yrkeskategorier inom den psykiatriska heldygnsvården får delta i mån av plats.
Se mer
Denna konferensdag vänder sig till dig som i ditt arbete möter sjukskrivna patienter. Under dagen presenteras olika insatser för att möjliggöra aktiv sjukskrivning och arbetsåtergång. Vi får även ta del av forskning och kliniska exempel.
Se mer
Kursen vänder sig till specialistläkare inom såväl Vuxen- som Barnpsykiatrin i Stockholm och syftar till att ge en kunskapsöversikt och praktisk vägledning för stimuleringstekniker i kliniskt bruk.
Se mer
Kursen avser bredda och fördjupa kunskap inom psykiatrisk omvårdnad, bland annat genom återhämtningsinriktade arbetssätt och reflektion över egna värderingar och förhållningssätt till personer med psykiatriska tillstånd. Genom ökad kunskap, förståelse och färdigheter får deltagaren också möjlighet att reflektera över hur psykiatriska tillstånd påverkar upplevelser, tankesätt och beteenden hos patienter i psykiatrisk heldygnsvård. Kursen ämnar även att ge deltagarna redskap till att bidra med fortsatt utveckling inom sina verksamheter och identifiera förbättringsområden inom psykiatrisk omvårdnad.
Se mer
Den här modulen går igenom de grundläggande terapeut-färdigheter som man behöver för att genomföra KBT. Allt inom ramen för den teoretiska grund som KBT utgår ifrån.
Se mer
Kursen ges på avancerad nivå inom ramen för specialistutbildningen för psykologer inom vuxenpsykiatri. Den syftar till att ge deltagarna en fördjupad förståelse av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utifrån ett neurovetenskapligt och kliniskt perspektiv. Kursen tar upp centrala aspekter av psykologisk behandling, såsom evidensbaserade bedömnings- och interventionsmetoder, samt utmaningar vid samsjuklighet. Genom en kombination av föreläsningar, seminarier och handledning ges deltagarna möjlighet att tillämpa och utveckla sina kliniska färdigheter i direkt patientarbete. Kursen betonar även etiska och existentiella frågeställningar kopplade till neuropsykiatriska diagnoser och behandlingsarbete.
Se mer
Emotionsregleringsbehandling i grupp – tilläggsbehandling inriktad mot självskadebeteende, 5,5 hp
Läs merDetta är en grundutbildning i emotionsregleringsbehandling för självskadebeteende och vänder sig till dig som har åtminstone grundläggande KBT-utbildning och arbetar med individer med självskadebeteende.
Se mer
Kompetenscentrum för Psykoterapi är en sammanhållen specialistutbildning som riktar sig till psykologer som arbetar inom vuxenpsykiatri. Utbildningen syftar till att utveckla sin kompetens inom det vuxenpsykiatriska fältet och kunna utföra kliniskt psykologarbete på specialiserad nivå.
Se mer
Som psykoterapeut gör du psykoterapibedömningar samt planerar, genomför och utvärderar psykoterapi. Psykoterapi är en effektiv behandling för psykologiska problem vid både psykiatriska och somatiska tillstånd.
Se mer
Kursen vänder sig till läkare under specialistutbildning med inriktning psykiatri. I kursutvärderingar av dessa har kursdeltagare uttryckt att kursen givit goda teoretiska och praktiska kunskaper som är användbara i det sedvanliga kliniska arbetet samt bidrar till professionell utveckling.
Se mer
Kursen vänder sig till dig som vill kunna bedriva psykoterapi under handledning inom ramen för din ordinarie yrkesutövning. I kursen studerar du framför allt psykoterapeutisk teori och metod samt genomför eget patientarbete och genomgår handledning. Du genomför psykoterapi under handledning inom kognitiv beteendeterapi (KBT). Utbildningen ges på dagtid med praktik förlagd på kvällstid.
Se mer
Motivationshöjande behandling (”motivational enhancement therapy”, MET) är en evidensbaserad behandlingsmetod som syftar till att framkalla motivation till förändring av alkoholkonsumtion hos personer med alkoholberoende. Denna kurs vänder sig till dig som arbetar inom exempelvis beroendevård, socialtjänst, primärvård och företagshälsovård och har grundläggande färdigheter i MI.
Se mer
Kursen riktar sig till dig som arbetar inom psykiatrin (och primärvården i mån av plats) och möter patienter med ätstörningar. Denna kurs syftar till öka din kunskap kring ätstörningar och framför allt behandling enligt KBT-E som är en evidensbaserad metod för behandling av vuxna (och används även från 16 års ålder). Kursen innehåller föreläsningar blandat med praktiska moment som färdighetsträning och handledning. Kunskaper i KBT motsvarande Steg 1 krävs för att tillgodogöra sig kursen.
Se mer
Compassionfokuserad terapi (CFT) är en integrativ terapiform som har utvecklats av professor Paul Gilbert, University of Derby, Storbritannien. Metoden bygger på compassionfokuserade interventioner. CFT fokuserar på att stärka vår förmåga till omsorg om oss själva och andra, till samarbete och upplevelse av trygghet. Kursen är ackrediterad av Sveriges Psykologförbund som specialistkurs i klinisk vuxen, och psykologisk behandling/psykoterapi.
Se mer
Välkommen till höstens nätverksträff för spelberoendebehandlare! Träffen ges i ett blandat format där du kan välja mellan att delta på plats eller digitalt via Zoom.
Se mer
Centrum för Psykiatriforskning arrangerar en interaktiv fyradagarsutbildning i att behandla spelberoende (hasardspelsyndrom) med kognitiv beteendeterapi (KBT). Utbildningen utgår från KBT och vänder sig till dig som kommer att arbeta med behandling av personer med spelproblem och spelberoende.
Se mer
Kognitiv beteendeterapi (KBT) har starkt forskningsstöd och bygger i hög utsträckning på inlärningspsykologi: principerna som styr hur specifika beteenden lärs in, vidmakthålls eller släcks ut, i olika kontexter. I denna inledande kurs introduceras grundläggande beteendeanalytiska begrepp och verktyg som ligger till grund för beteendeterapeutiskt behandlingsarbete.
Se mer
Detta är en kurs för dig som arbetar med samtal som redskap inom exempelvis primärvård, skola, företagshälsovård och socialtjänst. Utbildningen är flexibel och utformad för att du ska kunna arbeta samtidigt som du kompetensutvecklar dig. Du kommer stegvis utveckla din förmåga att i samtalssituationer framkalla och öka dina klienters/patienters inre motivation till förändring.
Se mer
Vill du utveckla ditt ledarskap och bli mer effektiv i din kommunikation? Vi erbjuder nu utbildningen Motiverande ledarskap på 7,5 högskolepoäng. Fokus ligger på ett ledarskap som identifierar och förstärker beteenden som bidrar till att verksamheten når sina mål. Du utbildas och tränas i att skapa och leda en kommunikativ organisationskultur där medarbetarnas kompetenser och erfarenheter lyfts fram, och där de motiveras att hantera förändringar och höja sina prestationer.
Se mer
Denna kurs ger möjlighet att öva på handledningsmetodik och tydliggöra handledningsuppdrag så att de blir funktionella med en tydlig målsättning. Kursen vänder sig till yrkeskategorier som har goda kliniska färdigheter och arbetar med handledning. Kursen är ackrediterad som två specialistkurser för psykologer.
Se mer
Denna kurs ger dig fördjupad kompetens inom psykiatrisk omvårdnad av personer som är suicidnära. Efter kursen kommer du att ha fördjupad kunskap om bemötande och vårdrelationens betydelse för att motverka förhöjd suicidrisk på kort och långsikt. Du kommer även ha ökad kunskap och färdigheter av betydelse för suicidriskbedömning i samband med psykiatrisk vård.
Se mer
Denna kurs ger en fördjupning i handledningsmetodik i samband med klinisk grupphandledning med fokus på organisation. Kursen är en påbyggnadskurs och vänder sig till dem som gått kursen Handledning i klinisk psykologi, 15 hp. Kursen är ackrediterad som två specialistkurser för psykologer.
Se mer
En bärande del av kognitiv beteendeterapi (KBT) är så kallad fallformulering, där man samlar och syntetiserar diagnostiska överväganden, funktionell analys (inkl vidmakthållande faktorer), samt behandlingsplan med individuella mål och delmål och plan för utvärdering. En gedigen fallformulering är särskilt viktigt vid komplexa fall och utgör ett värdefullt kliniskt verktyg. I denna påbyggnadskurs bygger vi vidare på kunskaper och färdigheter inom diagnostik och beteendeanalys, med fokus på praktiska tillämpningar i klinisk vardag.
Se mer
EARL-Risk- och behovsbedömning av barn med normbrytande beteende digital 2. Utbildningen vänder sig till socionomer, psykologer, läkare och andra professionella som utreder, bedömer och/eller behandlar barn med utagerande beteendeproblem. Delar av kursmaterialet är på engelska.
Se mer
Hög alkoholkonsumtion, bruk av beroendeskapande läkemedel samt narkotika är vanligt bland patienter inom vuxenpsykiatrin, men uppmärksammas alltför sällan. I denna kurs får du fördjupade kunskaper om dessa substanser samt evidensbaserade metoder för hur du kan uppmärksamma och behandla alkohol-, läkemedels samt narkotikaberoende i din kliniska vardag.
Se mer
Kursen vänder sig till personer från hela landet som har erfarenhet av att arbeta inom beroendevård och psykiatri. Kursen ger kunskaper om hur du kan arbeta systematiskt med att förebygga återfall i beroende och substansbruk. Den innehåller en genomgång av olika behandlingsmanualer och du får möjlighet att diskutera utmaningar i arbetet och att genomföra praktiska övningar.
Se mer
EARL-Risk- och behovsbedömning av barn med normbrytande beteende. Utbildningen vänder sig till socionomer, psykologer, läkare och andra professionella som utreder, bedömer och/eller behandlar barn med utagerande beteendeproblem. Delar av kursmaterialet är på engelska.
Se mer
Kursen syftar till att ge kompetens att genomföra grundläggande barnpsykiatrisk diagnostik, samt övergripande kunskap om de vanligaste diagnoserna.
Se mer
EARL-Risk- och behovsbedömning av barn med normbrytande beteende digital. Utbildningen vänder sig till socionomer, psykologer, läkare och andra professionella som utreder, bedömer och/eller behandlar barn med utagerande beteendeproblem. Delar av kursmaterialet är på engelska.
Se mer
Kursen syftar till att ge kompetens att genomföra barnpsykiatriska bedömningar ändamålsenligt och flexibelt, där specialistuppdraget balanseras med barnperspektiv och familjens förutsättningar.
Se mer
1/2