Från Barcelona till forskning från köket hemma på Telefonplan

Lorena Fernández de la Cruz blev nyligen docent i psykologi. På CPF är hon teamledare för gruppen "Hälsokonsekvenser och livsstilsmodifiering" inom den större forskargruppen Obsessive-Compulsive and Related Disorders Across the Lifespan, ledd av professor David Mataix-Cols.

Lorena är klinisk forskare från Barcelona som gjorde sin kliniska utbildning i hemstaden för att sedan flytta till London och starta sin akademiska karriär. Efter fyra år på Institute of Psychiatry, King's College London och på Maudsley Hospital flyttade hon till Stockholm 2014. Här väntade forskning på Karolinska Institutet och sin andra post-dok.

Utöver sin forskning föreläser Lorena frekvent om OCD och relaterade sjukdomar, samt metodologiska aspekter av klinisk forskning, för grund-, civilingenjörs- och doktorander vid KI, samt för psykologer och psykiatriker inom Region Stockholm.

Vad syftar din forskning till?

- Vårt forskningsteam studerar hälsoresultat, förväntad livslängd och orsaker till dödlighet vid tvångssyndrom (OCD) och relaterade tillstånd, såsom tic-störningar och ångeststörningar, främst med hjälp av epidemiologiska metoder, säger Lorena.

Med utgångspunkt i resultaten från epidemiologisk forskning om sambandet mellan OCD och kardiovaskulära störningar och metabola komplikationer, utvecklar och testar Lorena och hennes doktorand Anna Holmberg, tillsammans med andra kollegor vid CPF och KI, för närvarande en livsstilsintervention för att minska kardiometabolisk risk hos individer med OCD.

- Detta är förmodligen det mest ambitiösa projektet som jag har lett hittills, men det hela är väldigt spännande, fortsätter Lorena.

Parallellt är Lorena även intresserad av utvecklingen av evidensbaserade behandlingar för de OCD-relaterade tillstånden. Med sin doktorand Daniel Rautio genomförs nu ett pilotförsök för att testa genomförbarheten och den preliminära effekten av en internetlevererad behandling för unga människor med dysmorfofobi (BDD).

Hur ser framtiden ut?

- Planen för de kommande åren är att följa upp forskningen ovan med en fulldriven randomiserad kontrollerad studie. Om resultaten är positiva hoppas vi att jag och mitt team att detta hjälper fler barn och ungdomar med BDD att få tillgång till behandling för denna underkända och underbehandlade sjukdom.

Efter två år av forskning och undervisning från sitt kök i sin lägenhet vid Telefonplan, ser Lorena fram emot fler interaktioner, samarbeten och roliga forskningsprojekt inom en snar framtid.