Delta i en forskningsstudie

För att kunna utvärdera behandlingar, ofta nya, behövs deltagare som vill vara med i en studie. Välkommen med din anmälan!

Ny studie kring ungas alkoholvanor – möjlighet till behandling med KBT via internet

En allt för stor konsumtion av alkohol kan orsaka stora problem, både psykiskt och fysiskt. Nu drar Karolinska Institutet tillsammans med Beroendecentrum Stockholm, under samordning av Centrum för psykiatriforskning, igång en forskningsstudie för unga vuxna mellan 18-24 år som upplever problem med sitt drickande.

Psykologisk behandling via internet för ungdomar med depression – ny forskningsstudie

Depression är vanligt hos ungdomar, men det kan vara svårt att få tillgång till behandling. För att ta reda på om fler ungdomar kan ges hjälp genom psykologisk behandling via internet, söks deltagare till en forskningsstudie för ungdomar 13–17 år som lider av depression.

Är du gravid och känner dig ledsen, nedstämd eller deprimerad?

Mer än var tionde gravid drabbas av depression och många lider i det tysta, men det finns hjälp att få. Psykologisk behandling över internet för gravida har visat sig ha god effekt.

Är du gravid i vecka 8-29? Då kanske du är intresserad av att medverka i DANA-studien, där deltagarna kommer att behandlas med vägledd kognitiv beteendeterapi över internet (IKBT) under tio veckors tid.

Lider du av nedstämdhet, panikattacker eller ångest för sociala situationer?

Deltagare sökes till SOPHIA-studien, en forskningsstudie som undersöker nya sätt att ytterligare öka effekten av internetförmedlad KBT med behandlarstöd, för depression, paniksyndrom eller social fobi.

Internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (IKBT) har visat sig ha god effekt för personer som lider av nedstämdhet och ångest.

Psilocybin mot depression

 

I den här studien undersöks hur väl en ny kombination av psilocybin och psykologstöd hjälper människor med depression i jämförelse med ett kontrolläkemedel och psykologstöd. Deltagarna undersöks bla med positronemissionstomografi, PET, en metod för att undersöka människans hjärna. 

Studien är godkänd av Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten.

Studien söker deltagare. Läs mer och anmäl intresse här: 

Dricker du för mycket?

Beroendecentrum Stockholm söker män och kvinnor i åldern 25-70 för att delta i en forsknings studie där de vill under söka om två läkemedel kan minska alkoholintaget hos alkoholberoende personer. Forskarna söker därför dig som vill sänka din alkoholkonsumtion. För att kunna delta i studien får du inte använda några läkemedel mot psykiska sjukdomar (inkl. antidepressiva). Du får inte vara gravid eller amma, och inte vara opererad för fetma. Studien pågår i 13 veckor och du kommer på 9 besök till studiecentret. Studien är godkänd av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden. Är du intresserad av att delta i studien, ring! Tel 08-1234-5858, mån–tors 9.00–16.00, fre 9.00-15.00.

Ansvariga för studien är Beroendecentrum Stockholm Ansvarig prövare: Professor Johan Franck