Motivationshöjande behandling (MET) (3 hp)

  • 2025-01-06

  • 9 - 16

  • Kursen ges digitalt.

Motivationshöjande behandling (”motivational enhancement therapy”, MET) är en evidensbaserad behandlingsmetod som syftar till att framkalla motivation till förändring av alkoholkonsumtion hos personer med alkoholberoende. Denna kurs vänder sig till dig som arbetar inom exempelvis beroendevård, socialtjänst, primärvård och företagshälsovård och har grundläggande färdigheter i MI.

Kursinnehåll

MET är en manualbaserad behandling som baseras på motiverande samtal (”motivational interviewing”, MI) och som också innehåller en strukturerad kartläggning av alkoholproblem och en återkoppling av resultat från kartläggningen. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende från 2019 är MET den psykologiska behandlingsmetod som ges högst prioritering vid alkoholberoende.

Kursens upplägg

Kursen inleds med två digitala heldagar med teori, genomgång av manual samt demonstrationer och praktisk träning i att integrera MI-tekniker med den manualbaserade strukturen i MET-behandling. Därefter följer två tillfällen med grupphandledning via Zoom baserade MET-samtal som du spelar in under kursen.

Utbildningen är flexibel och utformad för att du ska kunna arbeta samtidigt som du kompetensutvecklar dig.

Två MET-samtal med klienter/patienter spelas in och delar av dem transkriberas av deltagarna. Dessa samtal utgör underlag för handledning. Samtalen tillsammans med transkriberingen laddas upp på en hemsida tillhörande kursgivaren Kompetenscentrum för psykoterapi.

Lärare

Lärarna på kursen har genomgått den internationella MItränarutbildningen TNT (Training New Trainers) och är medlemmar i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers).

Målgrupp

Deltagaren ska ha ett arbete som innebär kontakt behandlande kontakt med klienter/patienter med alkoholproblem.

Kursens mål

Efter avslutad kurs ska deltagaren ha kunskaper om och färdigheter i motivationshöjande behandling (“motivational enhancement therapy”, MET).

Efter slutförd kurs ska deltagaren kunna:

  • redogöra för MET som behandlingsmetod, inklusive dess manualiserade struktur
  • tillämpa färdigheterna i MET enligt manual med patienter med alkoholmissbruk eller -beroende på ett evidensbaserat sätt
  • kunna integrera ett MET-arbetssätt med ett MI-förhållningssätt

Datum och plats

Mer information om exakt datum för kursstart, schema och upplägg kommer inom kort. 

Kursen genomförs i lärplattformen Canvas och föreläsningarna sker via videoverktyget Zoom. Inloggningsuppgifter skickas ut ca 1 vecka innan kursstart.

Sagt om våra MI-utbildningar

”Väldigt bra, fick reflektera och fick återkoppling, kände mig ytterligare stärkt och fick ännu bättre förståelse”

”Material i form av exempelfilmer fungerade väldigt bra pedagogiskt för att effektivt greppa de olika delarna”

Ansvarig institution

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning (CPF) Norra Stationsgatan 69. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Region Stockholm.

Anmälan och avgift

Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland. I mån av plats gäller detsamma för anställda inom verksamhetsområde primärvård på motsvarande enheter enligt ovan i Stockholm och på Gotland. Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. Personal från psykiatrin har förtur gentemot personal från primärvården. 

I mån av plats kan övriga sökanden som inte tillhör någon av medarbetargrupperna enligt ovan beredas plats på kursen mot en kursavgift*. Om du har frågor angående detta, eller om du är osäker på om du tillhör den grupp som kan gå kursen kostnadsfritt så är du välkommen att kontakta Kristoffer Mörtsjö på: kristoffer.mortsjo@ki.se

Vänligen notera att dessa platser fördelas i turordning som anmälan registrerats. 

För sökande utanför målgruppen tillkommer en kursavgift på 8 000 kr ex moms. (Gäller för 2024).

 

 

Psykiatri, Centrum för psykiatriforskning, Psykiatriforskning , Behandlare, Kurator, Arbetsterapeut, Rehabkoordinator, Behandlingsterapeut, Psykolog, Skötare, Doktorand, Psykoterapeut, Socionom, Fysioterapeut/sjukgymnast, Läkare, Sjuksköterska, Undersköterska, VT25