Braining

Braining är en metod där pulshöjande gruppträning används som tillägg till sedvanlig behandling inom specialistpsykiatrin. Målet är att öka den fysiska aktiviteten och förbättra både psykisk och fysisk hälsa – hos patienter såväl som personal.


Varför Braining?

Personer med allvarlig psykisk sjukdom rör sig mindre än befolkningen i stort och har ofta sämre fysisk hälsa, vilket bidrar till förväntad kortare livslängd på gruppnivå. Samtidigt finns starkt vetenskapligt stöd för att pulshöjande träning är effektiv vid bland annat ångest och depression. I vissa fall är fysisk träning lika effektivt som läkemedel och psykoterapi. Träning har också visat sig ha effekt på stress och utmattning hos vårdpersonal.

Trots denna kunskap är steget till regelbunden träning ofta svårt att ta. Braining erbjuder struktur, motivation och stöd från vårdpersonal direkt på den psykiatriska mottagningen.

Så går Braining till

Braining ges som ett 12 veckors behandlingsprogram. Det startar med ett uppstartsbesök med psykiatrisk bedömning, somatisk hälsokontroll och målformulering. Patienten deltar därefter i regelbundna gruppträningspass, så kallade Brainingpass, ledda av utbildad personal, Brainingledare och Brainingvärdar.

Inför varje pass hålls ett kort motivationssamtal. Uppföljning sker efter 4, 8 och 12 veckor. Efter avslutat behandling uppmuntras fortsatt träning, exempelvis med stöd av Fysisk aktivitet på recept (FaR).

Braining i utveckling

Metoden utvecklades 2017 vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm och finns idag som en del av vårdutbudet vid flera mottagningar. Nya mottagningar inom Region Stockholm erbjuds utbildning och stöd för att införa Braining.

Forskning och evidens

Braining utvärderas inom flera pågående forskningsprojekt, i samarbete med Centrum för psykiatriforskning. Fokus ligger på:

  • Patienters hälsa och upplevelser
  • Implementering i vården
  • Personalens hälsa
  • Hälsoekonomiska effekter

Några exempel på studier:

  • Retrospektiv studie (2017–2020) – publicerad i BMC Psychiatry.
  • Pilotstudie vid Beroendecentrum Stockholm – resultat väntas 2025.
  • Multicenterstudie (RCT) – 211 patienter, resultat planeras 2026.
  • Personalstudie – utvärderar effekter på arbetsmiljö och fysisk hälsa.

Mer information och studieprotokoll finns på ClinicalTrials.gov.

Är ni en öppenvårdsenhet som vill implementera Braining?

Kontakta projektledare Rebecka Mac för ansökan: rebecka.mac@regionstockholm.se

Läs mer om Braining på braining.nu och följ oss på Instagram för inspiration!