Christian Rück

Christian Rück professor

Christian Rück disputerade vid Karolinska Institutet 2006, med avhandlingen "Capsulotomy in anxiety disorders”. Sedan dess har han tillsammans med andra tagit fram behandlingar som nu används i flera länder. I Sverige finns behandlingarna på internetpsykiatrin och i andra länder testas de i olika format, framför allt för tvångssyndrom. Många av behandlingarna har utvecklats och prövats på Psykiatri Sydväst, Rück kallar kliniken för en bra danspartner som tillåtit och uppmuntrat mycket utveckling.

2020 har Christian Rück utsetts till professor vid Centrum för psykiatriforskning. Som professor hoppas Rück kunna göra skillnad för personer med psykiatriska problem, genom att utveckla behandling och diagnostik och bättre förstå problemens ursprung. Han vill också få andra, kliniker, forskare och vem som helst att fundera på hur vi ser på sjukdom.

 - Jag vill lyfta frågor om vad lidande är och betyder, frågor som kanske lätt kan tappas bort när man är i djupt nere i forskningsgruvan och bara kör. Jag tänker att min uppgift är att få upp psykiatri på agendan hos beslutsfattare och i det allmänna samtalet. Säger Christian Rück. Han når också många när han svarar på läsarfrågor i DN och när han skriver på sin blogg och på twitter.

Rück är ansvarig för läkarprogrammets psykiatriker i Flemingsberg. Till följd av Corona-krisen har de på bara några veckor ersätta fysiska föreläsningar och seminarier med digitala format. Något som kan vara till nytta även längre fram eftersom många föreläsningar nu ligger tillgängligt för alla på Psykiatri Sydvästs youtubekanal.

På frågan om vad framtiden har att erbjuda svarar Rück att han mest ser fram emot att vi alla tar oss igenom pandemin, efter det får han fundera lite mer på vad framtiden i övrigt kan ha att erbjuda. Något att se fram emot är analyser av stora genetiska datainsamlingar. Han är glad att han och kollegorna har haft tålamodet att samla DNA från olika patientgrupper i 10 års tid eftersom provsamlingen nu blivit stor med noggranna kliniska data.

- Där tänker jag mig att den vetenskapliga skördetiden ligger framför oss. Avslutar Christian Rück.