- Utveckling
- Utveckling och implementering
- Befintlig sida: Självvald inläggning
Självvald inläggning
Centrum för psykiatriforskning och enheten Utveckling och implementering har i uppdrag att stödja psykiatrin i Region Stockholm i införandet och utvärdering av metoden Självvald inläggning. Syftet med självvald inläggning är att öka patienternas delaktighet, autonomi och möjlighet att ta ansvar över sin egen vård samt att förebyggande försämring vid ökad stress och hotande kris.
Den generiska modellen
I Region Stockholm används en generisk modell för självvald inläggning, där patienter – oavsett diagnos – får möjlighet att själva bedöma sitt behov av vård och initiera heldygnsvård i samråd med vården. Genom en överenskommelse kan patienter lägga in sig upp till 4 dygn, max 3 gånger per månad (med möjlighet till individuell anpassning). Patienten ringer direkt till avdelningen och skrivs in och ut av sjuksköterska med delegering. Vårdtillfället anpassas efter patientens individuella behov och önskemål, och har ett tydligt fokus på omvårdnad.
Implementering av den generiska modellen
Införandet av självvald inläggning följer en strukturerad modell baserad på implementeringsforskning, där kontinuerligt stöd och utbildning erbjuds till enheterna. Stödet inkluderar regelbundna avstämningar och anpassade insatser för att stärka kompetens, motivation och samarbete mellan öppenvård och heldygnsvård. Varje enhet som implementerar självvald inläggning har en särskilt ansvarig medarbetare som stöttar sina kollegor och samverkar med metodstödjare på CPF. Nätverksträffar hålls varje termin för erfarenhetsutbyte och utveckling kring specifika teman.
I Region Stockholm erbjuds idag Självvald inläggning erbjuds på närmare 30 heldygnsvårdsavdelningar och 60 öppenvårdsmottagningar inom både barn- och ungdomspsykiatrin samt vuxenpsykiatrin. Över 500 patienter har en överenskommelse som gör det möjligt att använda insatsen. Under 2025 fortsätter implementeringen på enheter som ännu inte arbetar med metoden, samtidigt som de enheter som redan är aktiva erbjuds kontinuerligt stöd.
Kunskapsläge – Självvald inläggning
Erbjuds nationellt
Självvald inläggning finns i nästan alla regioner i Sverige, även om utformningen kan variera. I vissa regioner används termen brukarstyrd inläggning (BI). År 2023 publicerade Socialstyrelsen ett nationellt kunskapsstöd med rekommendationer för självvald inläggning, där det framhålls att insatsen bör erbjudas patienter oavsett ålder och diagnos, om det bedöms lämpligt.
Läs hela rapporten här: Socialstyrelsen – Kunskapsstöd.
Under 2024 publicerades en litteraturöversikt som fokuserar på patienters erfarenheter av självvald inläggning. Läs hela artikeln här: Litteraturöversikt.
En registerstudie från tidigare projekt undersökte effekterna av självvald inläggning som krisintervention för patienter med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS). Resultaten visade att patienter som kan lägga in sig själva har färre långa sjukhusvistelser jämfört med en kontrollgrupp. Läs artikeln här: Studie om EIPS och självvald inläggning.
Pågående forskning – Generiska modellen för Självvald inläggning
Den breda implementeringen av den generiska modellen ger nu goda möjligheter att utvärdera metoden för ett större antal patienter med olika psykiatriska tillstånd. Inom vuxenpsykiatrin pågår flera studier där effekter av den generiska modellen undersöks. Vidare studeras även patienters erfarenheter av att få ta del av interventionen samt implementering och metodutveckling. Modellen planeras även att utvärderas inom barn- och ungdomspsykiatrin.