- Utveckling
- Utveckling och implementering
- Befintlig sida: Bättre sömn i psykiatrin
Bättre sömn i psykiatrin
Bättre sömn i psykiatrin är ett vårdutvecklingsprojekt inom SLSO psykiatri. Projektet syftar till bättre sömn för våra patienter genom att implementera evidensbaserade och kvalitetssäkrade arbetssätt för sömnproblem i psykiatrins reguljära vårdutbud. Målet är att utveckla och utvärdera en vårdmodell för att hantera sömnproblem hos psykiatrins patienter, för att sedan kunna tillgängliggöra arbetssättet för hela SLSO psykiatri.
Vision
Förbättra sömnen/minska sömnbesvär hos psykiatrins patienter.
Vårdmodellen
Baserat på de en omfattande kartläggning av nuvarande arbetssätt och behov inom SLSO psykiatri och europeiska riktlinjerna för behandling av insomni har vi utvecklat en vårdmodell för Bättre Sömn i psykiatrin, som innefattar att systematiskt arbeta med att flera olika komponenter:
- Identifiera, diagnosticera, och bedöma sömnproblem hos patienterna i psykiatrin
- Behandla utifrån en stegvis vårdtrappa
- enkla sömnråd baserade på principer för kognitiv beteendeterapi vid insomni (KBT-i)
- grupp- eller via internet-levererad KBT-i, anpassad för olika psykiatriska patientgrupper
- individuell KBT-i, levererad av psykolog med sömnexpertis - Efter varje steg i behandlingstrappan, följa upp om sömnproblemen har blivit bättre, eller om mer vård krävs för att komma till rätta med sömnproblemen
- Journalföra enligt utarbetad mall
Kartläggningen
Inom ramen för projektet har vi på olika sätt kartlagt hur man arbetar med sömnproblem i psykiatrin i Stockholm idag.
Över 500 medarbetare har besvarat en enkät med frågor om hur man ser på patienternas sömnproblem och hur man arbetar med dem. Data har hämtats från journalsystemet för att analysera mönster för diagnosticering av sömnproblem och förskrivning av sömnmedel. Vi har även tagit del av patienternas syn på sömnen i heldygnsvården genom data från patientforum, och vi har intervjuat personal vid flera enheter på de olika klinikerna.
Enkäten till medarbetarna visar att personalen uppfattar att sömn är viktigt, att många patienter har problem med sömnen, och att arbetet med sömnproblem inte är enhetligt - vare sig hur man identifierar, diagnosticerar och bedömer, behandlar eller följer upp insatser.
Data från journalsystemen visar att det registreras mycket få sömnrelaterade diagnoser, men att runt 80% av patienter med en sömnstörningsdiagnos har något läkemedel för sömnen, samtidigt som bara runt 10% av patienter med sömnmedicin har en sömndiagnos.
Patienternas synpunkter i patientforum tyder på att heldygnsvården skulle kunna arbeta mer systematiskt med sömnen hos de inneliggande patienterna.
Intervjuerna understryker att personalen uppfattar att sömn är viktigt, att personalen uppfattar att många patienter har problem med sömnen, att man är generellt positiv till att arbeta mer strukturerat och anser att det skulle ge mer patientsäker vård, och positiv till psykologisk behandling av sömnproblem (KBT-i). Behov som har identifierats är utbildning kring sömn och sömnbehandling, och tillgång till strukturerat material.
Bättre sömn i psykiatrin utvecklas och utvärderas
Vi tar nu fram material för bedömning, behandling och uppföljning, och en digital utbildning kommer inom kort att finnas tillgängligt för all personal inom psykiatrin. Syftet är att säkra att all personal har grundläggande kunskap om sömn och evidensbaserad hantering av de vanligaste sömnproblem inom psykiatrin, och att personal som är intresserade av att kunna erbjuda KBT-i har tillräckliga kunskaper.
Implementering av vårdmodellen testas just nu vid ett par enheter inom SLSO psykiatrin, och utvärderas utifrån ett implementeringsperspektiv. Framöver planeras effektutvärderingar.
Är din enhet intresserad av att arbeta med Bättre sömn i psykiatrin, och att vara med och utveckla vårdmodellen och implementeringen? Hör gärna av dig till projektledare och ansvarig forskare Susanna Jernelöv för att få mer information: susanna.jernelov@ki.se