15-metoden

Samsjuklighet mellan psykiatriska diagnoser och alkoholproblematik är vanligt inom vuxenpsykiatrin och kan förvärra sjukdomsbilden. För att förbättra vården erbjuds nu utbildning och stöd för implementering av 15-metoden, en strukturerad modell för att identifiera och behandla alkoholproblem inom psykiatrisk öppenvård.

15-metoden är en stegvis modell för att screena, identifiera och behandla alkoholproblem. Den är en del av Region Stockholms processkarta för att hantera beroende inom psykiatrisk öppenvård. I projektet erbjuds all personal inom psykiatrisk öppenvård en utbildning (två halvdagar i digitalt format) i att identifiera och behandla alkoholproblem med hjälp av 15-metoden. Modellen innefattar standardiserade arbetssätt för att upptäcka, bedöma och behandla alkoholproblem.

Stöd vid implementering

Som en del av utbildningsinsatsen erbjuds stöd för implementeringen av 15-metoden vid de psykiatriska enheterna. Enhetschefer och 2–5 medarbetare från varje mottagning har deltagit i en serie workshops. Workshoparna har kombinerat föreläsningar om implementering med praktiskt arbete för att planera hur 15-metoden ska införas på den egna mottagningen. Arbetet har stöttats av handledning från workshopledare.

Utvärdering och forskning

Utbildningssatsningen utvärderas som en del av ett doktorandprojekt där både kvantitativa och kvalitativa data analyseras. Utvärderingen inkluderar en registerstudie, två personalstudier (bestående av enkäter och fokusgruppsintervjuer) samt en intervjustudie med patienter. Syftet är att belysa satsningen ur flera perspektiv.

Informationsansvarig: Jennie Sundbye