Pojke vid vatten

Webbinarium om antisocial utveckling hos barn och unga

Välkommen till ett webbinarium där vi presenterar det nystartade Nätverket för forskning om antisocial utveckling hos barn och unga. Forskarna Ida Mälarstig och Maria Helander håller en föreläsning om barns utvecklingsvägar mot antisocialt beteende och presenterar det nya forskningsprojektet Coping Power – en insats för skolbarn med utåtagerande och aggressivt beteende.


Webbinariet ger en unik inblick i ett dynamiskt forskningsområde, fördjupning i hur antisocialt beteende utvecklas – och exempel på hur det kan förebyggas. Vi hoppas att du vill vara med och lyssna, diskutera och inspireras!

Datum och tid:

4 juni klockan 14:30 -15.30

Plats:

Digitalt över Zoom

Anmälan:

Webbinariet är kostnadsfritt och du anmäler dig här! >

Medverkande:

Ida Mälarstig, psykolog och doktorand
Maria Helander, psykolog och postdoc

Läs mer om Nätverket för forskning om antisocial utveckling hos barn och unga

Utvecklingsvägar mot antisocialt beteende – och vad vi kan göra åt det

Vi pratar ofta om att börja tidigt för att förhindra att barn dras in i gängkriminalitet. Men vad ligger egentligen bakom utvecklingen av antisocialt beteende – och vad säger forskningen om hur vi kan bryta utvecklingen?
Hos vissa barn uppträder problem tidigt i livet och fortsätter genom barndomen och in i vuxenlivet. Dessa barn uppvisar ofta hög impulsivitet, svårigheter med känsloreglering och låg tolerans för frustration. Ofta finns också riskfaktorer i hemmiljön, bristande föräldraförmåga, inkonsekvent gränssättning eller egen psykisk ohälsa hos föräldrarna. I andra fall uppstår antisocialt beteende först i tonåren, ofta i samband med negativ kamratpåverkan, skolmisslyckanden eller kontakt med kriminella gäng och drogproblem. Oavsett vägen dit är det viktigt att vi fångar upp barnen i tid – och ger rätt insatser.

Vad kan vi göra för att bryta utvecklingen?

En av de mest lovande metoderna är det KBT-baserade programmet Coping Power. Programmet riktar sig till barn i åldern 8–14 år som uppvisar aggressivt och normbrytande beteende. Träning i sociala och känslomässiga färdigheter för barnet kombineras med strukturerat stöd till föräldrarna. Barnen får bland annat träna på att identifiera känslor, hantera ilska och problemlösning. Föräldrarna får samtidigt vägledning i hur de kan arbeta med positiv förstärkning och konsekvent uppföljning hemma. Forskning från USA visar att programmet kan minska aggressivt beteende, förbättra skolnärvaro och öka barnens sociala färdigheter – och nu får svenska barn och familjer möjlighet att ta del av samma stöd.

Det svenska implementeringsprojektet av Coping Power leds av psykolog och forskare Maria Helander vid Karolinska Institutet.

Publicerad 2025-05-08