Sofie Bäärnhielm

Sofie Bäärnhielm går i pension – hyllas för sitt ledarskap och pionjärarbete

Efter många år inom psykiatrin och som sektionschef på Transkulturellt centrum går överläkaren och forskaren Sofie Bäärnhielm nu i pension. Hon lämnar efter sig ett stort avtryck, både som pionjär inom transkulturell psykiatri men också som en uppskattad och omtyckt ledare.

En pionjär inom transkulturell psykiatri

Sofie Bäärnhielm är specialistläkare i psykiatri och docent. Hennes resa inom psykiatrin började på 1980-talet på Beckomberga mentalsjukhus. I slutet av 1990-talet, på en öppenvårdsmottagning i Spånga, kom hon i kontakt med många flyktingar som patienter. Här såg hon tydligt den ofta bristande förståelsen mellan vårdpersonal och patienter, vilket skapade utmaningar både i bemötande och behandling. Denna erfarenhet ledde till insikten om behovet av en ökad transkulturell kompetens, inte bara inom psykiatrin, utan i hela vården. Tillsammans med tre kollegor var Sofie med och startade Transkulturellt centrum, en verksamhet som började utveckla metoder och verktyg för en mer inkluderande vård. Eftersom svensk forskning på området var begränsad, hämtade de kunskap och inspiration från länder som Kanada och Storbritannien, där man hade längre erfarenhet av kultur- och migrationsrelaterad psykiatri.

Forskning och internationellt inflytande

Parallellt med sitt kliniska arbete började Sofie forska och blev en föregångare i att implementera kulturella perspektiv inom psykiatrin, både nationellt och internationellt. Hon har bland annat varit rådgivare vid utvecklingen av den internationella diagnosmanualen DSM-5. 2014 debuterade hon som författare med boken Transkulturell psykiatri, som ger en introduktion till kulturella aspekter inom vården. Boken riktar sig till både studerande och yrkesverksamma inom primärvård, psykiatri, socialpsykiatri och andra som möter människor från olika bakgrunder.

En uppskattad ledare

Förutom sitt viktiga arbete inom psykiatrin har Sofie också gjort starkt intryck som chef. Medarbetare beskriver henne som en lyhörd, klok och engagerad ledare. I en personlig insändare i Nyhetsbyrån Järva lyfter kollegan Fatuma Mohamed fram Sofies förmåga att leda med värme och tillit. Hon betonar hur ovanligt det är med chefer som verkligen ser hela människan – oavsett bakgrund – och som skapar en arbetsmiljö där alla får utrymme att växa. Sofie är också känd för sin ödmjukhet och sin närvaro i det dagliga arbetet. Hon har aldrig tvekat att kliva ner från chefsrollen när det behövts, något som har satt en tydlig prägel på arbetsplatsens kultur och arbetsklimat.

Med både tacksamhet och saknad önskar kollegorna på Transkulturellt centrum och alla som haft förmånen att arbeta med Sofie genom åren henne ett välförtjänt och glädjefyllt pensionärsliv!

Här ni kan läsa den fina insändaren om Sofie i Nyhetsbyrån Järva >

Fotograf: Mia Carlsson/Natur och Kultur

 

Publicerad 2025-05-13