Seminarieserie om forskning på psykedeliska substanser

I denna webbinarserie utforskar vi det breda spektrumet av forskning om psykedeliska substanser som bedrivs vid olika centrum runt om i Europa. Under sessionerna täcker vi en mängd olika ämnen: från farmakologi och prekliniska studier till kliniska prövningar inom psykiatrin.

De tre seminarierna bygger vidare på varandra men kan även följas separat. Under varje seminarium presenteras central forskning av framstående forskare från olika europeiska universitet. Denna webbinarserie arrangeras av Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och ECNP, och modereras av Johan Lundberg, adjungerad professor vid Karolinska Institutet samt huvudansvarig forskare för två kliniska prövningar som undersöker psykedeliska substanser vid affektiva störningar.

Föreläsningarna är kostnadsfria och ges på engelska.

Föreläsning 1: Klinisk farmakologi av psykedeliska substanser och insikter från Schweiz

Fredag 7 februari kl. 13.00–14.30

Vid det första tillfället introducerar Johan Lundberg och Matthias Liechti forskningsfältet om psykedeliska substanser och ger en grundläggande förståelse för vad psykedeliska substanser är ur ett farmakologiskt perspektiv. Därefter undersöks det begränsade användningsprogrammet i Schweiz närmare.

Matthias E. Liechti är chef för avdelningen för klinisk farmakologi och professor i klinisk farmakologi och internmedicin vid Universitetssjukhuset i Basel. Med sin forskargrupp undersöker han farmakologin hos psykoaktiva substanser, både in vitro och hos människor. Gruppen är mest känd för sitt arbete om de akuta effekterna av MDMA (ecstasy) och psykedeliska substanser som LSD, psilocybin, DMT och meskalin hos människor. Gruppen har även genomfört fas 2-studier med LSD hos patienter med ångeststörningar, depression, klusterhuvudvärk och ADHD i samarbete med specialistsjukvården.

Johan Lundberg är adjungerad professor vid Karolinska Institutet och leder flera kliniska prövningar som undersöker användningen av psykedeliska substanser vid behandling av affektiva störningar.

Till anmälan

 

Föreläsning 2: Preklinisk och klinisk evidens om verkningsmekanismer – translationell forskning från Sverige och Danmark


Fredag 21 februari kl. 13.00–14.30

I den andra sessionen fördjupar vi oss i preklinisk och klinisk forskning om psykedeliska substanser och deras verkningsmekanismer. Pablo Lopez och Gitte Moos Knudsen visar hur djurmodeller och neuroavbildning används för att öka kunskapen om hur psykedeliska substanser påverkar hjärnan och skapar positiva effekter.

Gitte Moos Knudsen är neurolog och professor i neurobiologi vid Rigshospitalet och Köpenhamns universitet. Hon är också ordförande för Neurobiology Research Unit och arbetar med molekylär och funktionell hjärnavbildning samt hur farmakologiska interventioner kan modulera hjärnans funktion.

Juan Pablo Lopez är docent vid Institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hans forskning fokuserar på att förstå de molekylära mekanismerna, cellulära kretsarna och komplexa beteenden som är kopplade till stressrelaterade psykiatriska sjukdomar och deras behandlingar, med hjälp av djurmodeller.

Till anmälan

 

Föreläsning 3: Kliniska tillämpningar av psykedeliska substanser – aktuell evidens från metaanalyser och erfarenheter från Sverige


Fredag 7 mars kl. 13.00–14.30

I den tredje och sista sessionen fokuserar vi på det aktuella forskningsläget kring psykedeliska substanser och deras kliniska effekter inom psykiatrin. Athina Metaxa och Hampus Yngwe diskuterar användningen av psykedeliska substanser vid olika psykiatriska störningar samt pågående klinisk forskning kring psilocybin för depression vid Karolinska Institutet.

Athina Metaxa har nyligen avslutat en MSc i evidensbaserad hälsovård vid Nuffield Department of Primary Health Care Sciences vid University of Oxford, med fokus på psykedeliska interventioner för depression. Hon har tidigare avlagt en BSc i psykologi vid University College London och arbetar för närvarande som vetenskaplig konsult inom läkemedelsutveckling, med fokus på neuropsykiatri.


Hampus Yngwe är klinisk psykiater som huvudsakligen arbetar med patienter som lider av affektiva störningar samt inom akutpsykiatrisk vård. Sedan 2020 har han varit en del av Johan Lundbergs forskargrupp vid Karolinska Institutet. Hans doktorandprojekt fokuserar på psilocybin vid behandling av svår depressiv störning (MDD), och han var studieläkare i PSIPET, den första svenska RCT-studien om psilocybin vid MDD.

Till anmälan