- Delta i en forskningsstudie
- Publikationer
- Forskning på klinik
- Forskning med PET
- Forskning inom rättspsykiatri
- Psykoterapiforskning
- Forskning på STAD
- Spelforskning
- För dig som forskar
- Forskning
- Delta i en forskningsstudie
- Befintlig sida: Stöd och egenvård
Psykologisk egenvård
Ett utvecklingsprojekt med syfte att utveckla och implementera en ny vårdmodell kallad Psykologisk egenvård. Målet är att göra Psykologisk egenvård tillgänglig i hela landet. Projektet genomförs i samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm, på uppdrag av Socialdepartementet.
Hitta på sidan
Vad är Psykologisk egenvård?
Psykologisk egenvård bottnar i Kognitiv beteendeterapi (KBT) och är en ny vårdmodell som kan hjälpa fler personer att få tillgång till psykologiska interventioner i Sverige. Vårdmodellen innefattar en strukturerad vårdprocess med en klinisk bedömning och uppföljning och en monitorerad självvägledd digital intervention. Med monitorering avses att en kliniker följer patientens självskattade mående och ingriper vid behov. Den digitala interventionen har inbyggt automatiserat stöd, och patienten kan alltid be om hjälp med tekniska frågor.
Pågående studier
Individanpassad egenvård
Känner du dig nedstämd eller har ångest? Då kan du få hjälp via internet. Vi undersöker just nu om ett digitalt egenvårdsprogram kan hjälpa personer över 18 år som lider av nedstämdhet och/eller ångest. Det digitala programmet i studien ger dig vägledning till att lösa känslomässiga och praktiska problem på egen hand. Deltagare från hela landet är välkomna att anmäla sig till studien.
Anmälan: studie om individanpassad egenvård
Atopiskt eksem
Atopiskt eksem kan påverka livskvalitet. Nyligen har psykologisk behandling via internet visat sig kunna minska symtom hos personer med atopiskt eksem. I en preliminär studie har vi utvecklat en egenvårdsversion av denna behandling. Egenvårdsprogrammet användes i hög grad av deltagarna och hade preliminärt jämförbara effekter med det tidigare mer omfattande programmet.
Avslutade studier
Egenvård för nya alkoholvanor
Att förändra sina alkoholvanor kan ibland vara svårt. Vi har nu testat ett digitalt egenvårdsprogram som har skapats för att hjälpa dig att på ett strukturerat sätt skaffa nya alkoholvanor. Att förändra hur man dricker kan ha en positiv inverkan på kroppslig och psykisk hälsa, sömnen och relationer. I programmet får du på ett strukturerat sätt på egen hand sätta mål och följa upp hur det går för dig under åtta veckor.
Anmälan är stängd för denna studie. Resultat från studien kommer senare att presenteras här på sidan.
Artikel: Digital psychological self-care for problematic alcohol use
Insomni
Insomni kallas sömnproblem där man har svårt att somna eller att bibehålla sömnen under natten, och den dåliga sömnen leder till påverkan under dagen. Ett egenvårdsverktyg som baserades på att deltagarna sätter ett sömnfönster och regelbundet följer upp sin sömn under en månads tid har testats i en mindre studie. Deltagarna använde sömnverktyget i hög grad och sov bättre upp till tre månader efteråt. Studien är publicerad i tidskrift.
Artikel: Treatment feasibility of a digital tool for insomnia
Problemlösning i psykiatrin
Personer med depression och ångest som söker hjälp i den reguljära psykiatrin får ofta vara på väntlista innan de får sin ordinarie behandling. I den här studien undersökte vi om personer som väntar på ordinarie psykiatrisk behandling kan ha nytta av ett digitalt problemlösningsverktyg medan de väntar. Många av deltagarna uppskattade att använda verktyget som bör utvärderas vidare i större studier i framtiden.
Studien är avslutad och publicerad i tidskrift.
Artikel: A self-guided problem-solving intervention
Problemlösning under pandemin
Många upplever praktiska och känslomässiga problem under Covid-19-pandemin. I denna studie undersöktes två versioner av ett digitalt problemlösningsverktyg inriktat på problem relaterade till pandemin eller restriktioner på grund av pandemin. Ett nyutvecklat gränssnitt optimerad för användarvänlighet jämfördes mot ett enklare gränssnitt som använts länge inom reguljär vård.
Studien är avslutad och resultaten analyseras. En första studie är publicerad. I studien undersöker vi hur ett optimerat gränssnitt för egenvård kan påverka engagemang i en intervention.
Artikel: The effect of user interface
Typ 1 diabetes
Egenvård är viktigt vid typ 1 diabetes. Detta program för psykologisk egenvård syftar till att hjälpa dig att hantera känslomässiga och praktiska utmaningar med din diabetes. Programmet består av texter och övningar baserade på kognitiv beteendeterapi och som görs på egen hand. Det fungerar direkt i din dators eller mobiltelefons webbläsare.
Studien är avslutad och resultaten analyseras. Publicerade resultat kommer senare att presenteras här på webbplatsen.
Projektledare/kontaktperson
2024-11-14