- Kurskatalog
- Grundutbildning
- Fortbildning
- Psykoterapiutbildning/KCP
- Kunskapsteam i försäkringsmedicin
- Forskarskola
- ST-stöd
- Utbildning på STAD
- Utbildning
- Befintlig sida: Familjebaserad ätstörningsbehandling
Familjebaserad ätstörningsbehandling - Utbildning i evidensbaserad behandling i en familjekontext
FBT (Family Based Treatment) är en evidensbaserad familjebehandling för barn och ungdomar som drabbats av ätstörning, primärt anorexia nervosa och bulimia nervosa. Det här är en kurs som vänder sig till dig som arbetar med barn och ungdomar med ätstörningar och vill utveckla kunskaper och färdigheter i evidensbaserad familjebehandling.
Målgrupp
Det här är en kurs som vänder sig till dig som arbetar med barn och ungdomar med ätstörningar och vill utveckla kunskaper och färdigheter i evidensbaserad familjebehandling.
Den vänder sig till personer som har en grundläggande vårdutbildning, t ex psykolog, sjuksköterska eller socionom. En förutsättning för att tillgodogöra sig innehållet är att du arbetar kliniskt med ätstörningar hos barn och unga, där ett familjeinriktat arbetssätt är tillämpligt. Vi rekommenderar att fler än en person från respektive mottagning deltar i kursen för att underlätta implementering av de nya färdigheterna efter kursens slut. Vi rekommenderar också att ha en patient (+familj) med ätstörning under kursen då handledning ges inom ramen för kursen.
Kursen är kostnadsfri för dig som är anställd inom barn- och ungdomspsykiatri och av Region Stockholm upphandlade verksamheter.
Syfte med utbildningen
FBT (Family Based Treatment) är en evidensbaserad familjebehandling för barn och ungdomar som drabbats av ätstörning, primärt anorexia nervosa och bulimia nervosa.
Utbildningen syftar till att kunna börja tillämpa familjebaserad behandling av ätstörningar hos barn och ungdomar genom att utveckla kunskap om och grundläggande färdighet i metoden. Kursen är tänkt att ge en grund för att praktisera dessa metoder under handledning inom ramen för sitt arbete med barn och unga samt utgöra en bas för fortsatt kompetens-utveckling inom behandling av ätstörningar. Utbildningen integrerar föreläsningar med färdighetsträning, handledning inklusive tillämpning i den egna vårdkontexten.
Lärandemål
Efter genomgången skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för den grundläggande teoretiska modellen inom FBT.
- Beskriva struktur och innehåll i FBT som metod.
Färdigheter och förmågor
- Konceptualisera och analysera ätstörningsproblem hos barn och unga utifrån ett familjebaserat perspektiv.
- Uppvisa grundläggande terapeutiska färdigheter utifrån de metoder som kursen innehåller såsom externalisering, cirkulära frågor och omformulering.
- Tillämpa grundläggande familjeterapeutiska interventioner och visa medvetenhet om hur behandlingen kan anpassas till olika former av ätstörningsproblematik, samsjuklighet och familjekontext.
Värderingar och förhållningssätt
- Relatera familjeterapeutiska arbetssätt till de förutsättningar som finns i den egna organisationen.
- Redogöra för och problematisera etiska frågor som uppkommer i arbetet.
- Reflektera över den egna påverkan på terapeutiska processen och hur egna beteenden påverkar denna.
Examination
Kursen examineras genom skriftliga uppgifter, demonstration av färdigheter i rollspelssituationer, samt tillämpning av färdigheter i en faktisk behandlande kontext. Kursens grupphandledningstillfällen är obligatoriska. I övrigt krävs minst 80 % närvaro för att bli godkänd på kursen. Frånvaro från kursmoment kompletteras med ersättningsuppgift.
Arbetsformer
Kursen integrerar föreläsningar, workshops med färdighetstränande inslag och handledning av egna ärenden i grupp. Arbetsformen bygger hela tiden på ett studentaktivt lärande.
Omfattning
Undervisning sker vid 3 heldagar och 1 halvdag (totalt 3 dagar, se schema), digital handledning vid två tillfällen a´ 2 timmar samt inläsning av kurslitteratur. Därtill kommer studenternas arbete med att i den egna verksamheten skapa möjlighet att integrera erfarenheter och kunskaper i sitt arbete.
Lärare
Raymond Valdes, Leg psykoterapeut, handledare, lärare i psykoterapi
Annika Lindgren, leg psykolog, leg psykoterapeut
Thomas Parling, leg psykolog, PhD.
Fler lärare och handledare tillkommer.
Tid och plats
Plats:
Stockholms Centrum för ätstörningar (SCÄ),
Wollmar Yxkullsgatan 27, 118 50 Stockholm
Tid:
Kursdagar: 13 oktober 09-16, 14 oktober 09-16, 5 november Digital Handledning 10-12, 11 november 09-12, 19 november Digital Handledning 10-12, 25 november 09-16.
Ansvarig institution
Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Region Stockholm.
Anmälan och avgift
Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland. I mån av plats gäller detsamma för anställda inom verksamhetsområde primärvård på motsvarande enheter enligt ovan i Stockholm och på Gotland.
Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. Personal från Psykiatrin har förtur gentemot personal från Primärvården.
Först till kvarn! Det finns 20 st lediga platser. Anmälan är bindande 2 veckor innan kursstart. Vid förhinder kan platsen överlåtas till kollega på samma klinik. Vid få anmälningar kan kursen komma att ställas in.