Är psykedeliska substanser framtidens psykiatribehandling?

Den 7 mars avslutas seminarieserien om psykedeliska substanser. Vi har talat med forskaren Johan Lundberg om det växande intresset för psykedelika inom psykiatrin.


Under vintern har Centrum för psykiatriforskning, i samarbete med Karolinska Institutet och European College of Neuropsychopharmacology (ECNP), arrangerat en serie webbseminarier för att belysa den pågående forskningen om psykedeliska substanser. Seminarierna har täckt ett brett spektrum av ämnen, från farmakologi och prekliniska studier till kliniska prövningar och potentiella behandlingsmetoder inom psykiatrin.

Johan Lundberg, adjungerad professor vid Karolinska Institutet, har varit moderator och ansvarig för seminarierna. Tillsammans med sin forskargrupp studerar han depression och dess effekter på hjärnan, samt utforskar olika behandlingsmetoder som psykoterapi, läkemedelsbehandling och elektrokonvulsiv terapi (ECT). På senare tid har hans forskning också riktat sig mot psykedeliska substanser, och för närvarande genomförs två kliniska prövningar för att undersöka deras användning vid affektiva störningar.

Psykedelika som en möjlig behandling för depression

Under seminarierna diskuterades särskilt psilocybin som ett möjligt behandlingsalternativ för depression. Johan Lundberg förklarar:

 –Psykedelika, som till exempel psilocybin, har föreslagits som en ny läkemedelsgrupp för behandling av depression. Vi undersöker hur effektiva psykedelika kan vara för olika patientgrupper, vilka biverkningar som kan uppstå och vilka biologiska effekter vi kan observera, bland annat i hjärnan.

Som huvudansvarig för de kliniska prövningarna arbetar Johan och hans team för att förstå psykedelikas effekter och deras potentiella roll i behandlingen av psykiska sjukdomar.

Bakgrund till seminarieserien

Seminarieserien kom till för att besvara de många frågor som Johan och hans kollegor fått om psykedelika inom psykiatrin. För att ge en mer nyanserad bild av den aktuella forskningen ville man samla experter på området för att diskutera de senaste resultaten.

 –Vi fick ofta frågor om psykedelika och deras användning i psykiatrin. Därför kändes det meningsfullt att samla forskare för att få en bredare överblick av det rådande kunskapsläget. Seminarierna har varit mycket populära och har samlat över 100 deltagare varje gång, säger Johan.

Ökat intresse och förväntningar på psykedelika

Under de senaste åren har intresset för psykedeliska substanser som ett alternativ för behandling av psykiska sjukdomar ökat. Johan reflekterar över varför intresset har vuxit:

 –Psykisk ohälsa är vanligt, och inte alla patienter får tillräcklig hjälp av de behandlingar som finns idag. Samtidigt kan det finnas större förhoppningar om psykedelika än om andra nya behandlingsmetoder. Jag tror att detta kan skapa orealistiska förväntningar. En för stark tro på psykedelika som lösning kan leda till besvikelse om resultaten inte motsvarar förväntningarna, säger han.

Framtiden för psykedelika inom psykiatrisk behandling

Den sista delen av seminarieserien fokuserar på forskningen om psykedeliska substanser och klinisk tillämpning inom psykiatrin. Forskarna Athina Metaxa och Hampus Yngwe diskuterar användningen av psykedelika och den pågående forskningen om psilocybin för depression vid Karolinska Institutet. Athina Metaxa avslutade nyligen sina studier vid University of Oxford och arbetar idag som vetenskaplig konsult inom läkemedelsutveckling med fokus på neuropsykiatri. Hampus Yngwe är klinisk psykiater och doktorand vid Karolinska Institutet.

När frågan ställs om när psykedelika kan bli ett behandlingsalternativ inom vården, svarar Johan Lundberg:

 –Vi vet inte om det kommer att ske. Även om fas tre-prövningar har påbörjats, har vi inte resultaten än, och vi vet inte hur de kommer att bedömas av myndigheterna om ansökningar om godkännande skulle lämnas in.

Psykedelika som behandlingsalternativ är fortfarande ett område i forskningsfasen. Trots det växande intresset behövs det mer forskning för att fullt ut förstå deras potential och säkerhet innan man kan dra några definitiva slutsatser.

Publicerad 2025-03-04

Seminarium om kliniska tillämpningar av psykedeliska substanser

Anmäl er till sista delen i seminariet!