Andrea Varrone professor

Andrea Varrone är läkare, forskargruppsledare och nytillträdd avdelningschef för Imaging core faciliteter vid institutionen för klinisk neurovetenskap. 2023 har Andrea Varrone utsetts till professor i molekylär positronemissionstomografi vid Centrum för psykiatriforskning.

Andrea Varrone är chef för institutionens nybildade avdelning för imaging core-facilititer där han i samarbete med Centre for Imaging Research (CIR) ska samordna och utveckla institutionens core faciliteter för imaging, varav samtliga ingår i CIR. 

Den nya avbildningsplattformen som etablerats vid KI och Region Stockholm ger unika möjligheter till internationellt konkurrenskraftig forskning. PET är en nyckelkomponent i denna plattform. I Andrea Varrones nya roll som professor och avdelningschef är målet att stödja klinisk forskning med PET och andra avbildningsmetoder, samt att stärka forskningssamarbeten med PET inom KI och med externa samarbetspartners.

Andrea Varrone ser med tillförsikt på framtiden och säger i en kommentar att: ”Inom fem-tio år hoppas vi kunna utveckla och validera nya PET biomarkörer som kan bidra till individuellanpassad diagnos, medicinering och behandling av patienter med neurodegenerativa och psykiatriska sjukdomar.”

Andrea Varrone.jpg

Andrea Varrone. Foto: Stefan Zimmerman

Om den egna forskningen säger Andrea Varrone att forskargruppen med hjälp av nya, högupplösta och skarpa tekniker för hjärnavbildning hoppas kunna upptäcka sjukdomsförändringar på ett tidigare stadium. Ett första steg mot en förbättring av behandling för patienter med neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom.