Huvudhandledare:
Joar Guterstam, docent, Centrum för psykiatriforskning, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
Bihandledare:
Anders Hammarberg, docent, Centrum för psykiatriforskning, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
Kort beskrivning av forskningsprojektet:
Bakgrund
Tramadol är ett opioidanalgetikum som också används illegalt som rusmedel. Till beroendevården söker allt fler patienter på grund av problem med tramadol, men hittills finns få studier om hur problembilden och prognosen ser ut samt kring lämplig behandling. Detta projekt har följande frågeställningar:
1. Hur ser den kliniska bilden och prognosen ut för patienten som söker vård för sitt tramadolbruk?
2. Vilka motiv har patienterna för tramadolbruk, varför finner de det svårt att sluta, och vilken typ av behandling skulle de önska?
3. Leder nedtrappning med buprenorfin-naloxon istället för tramadol till bättre utfall hos tramadolberoende patienter?
Delstudie 1
Detta är en prospektiv observationsstudie där 50 personer med tramadol som huvuddrog genomgår ASI (Addiction Severity Index) och 10 olika skattningsformulär vid baseline. Uppföljning sker via telefon och journal efter 1, 3 och 6 månader för att bedöma återfallsfrekvens och retention i beroendevård.
Delstudie 2
Detta är en kvalitativ intervjustudie där 20 personer från studie 1 genomgår kvalitativa intervjuer avseende motiv till tramadolanvändning, tramadolbrukets relation till nuvarande livssituation och önskemål om stöd och behandling.
Delstudie 3
Detta är en randomiserad klinisk studie där 60 patienter med tramadolberoende randomiseras 1:1 till fyra veckors nedtrappning med buprenorfin/naloxon eller tramadol. Primärutfall är andel med negativ urintoxikologi för opioider en vecka efter avslutad nedtrappning.
Anmälan
Anmäl dig per e-post till Mariana Raneva Ivanova