1 Årsrapport 2023

Centrum för psykiatriforskning (CPF) är ett kunskapscentrum för psykiatri som bedriver forskning, utbildning och vårdutveckling inom området psykisk hälsa. Huvudmannaskapet är delat mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns sjukvårdsområde. Enligt uppdraget från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska CPF, utifrån verksamheternas behov, genomföra utbildning och utveckling samt sprida och stödja implementering av kunskap och arbetssätt inom psykiatri för Region Stockholm, upphandlade vårdgivare och Region Gotland.

En brygga mellan vetenskap och vård

CPF är en universitetssjukvårdsenhet (USVE) och utgör på så sätt en viktig länk mellan akademi och psykiatriska kliniker. Det innebär att vi bedriver högkvalitativ klinisk forskning, främjar evidensbaserad hälso- och sjukvård genom att överföra forskningsresultat till praktisk vård och utvärderar kliniska metoder. I detta uppdrag ingår även ansvar för kvalitetssäkring och kompetensförsörjning av verksamhetsförlagd utbildning samt ett ansvar för implementering av nya kunskapsstöd, riktlinjer och vårdförlopp.

Huvuddelen av CPF:s kliniska studier genomförs inom Region Stockholms psykiatri, där ett flertal forskare även aktivt deltar i utvecklingsarbete på klinikerna. Många kliniker och forskare är engagerade i undervisning och har ansvar för de utbildningar som CPF tillhandahåller.

Några fokusområden under 2023 har varit att vidareutveckla skräddarsydda insatser för prevention (allt från att förhindra risk för återfall till suicidprevention) och digitalisering. I en postpandemisk tid är efterfrågan stor på flexibla och individanpassade lösningar för behandlings-och utbildningsprogram.

 

”Det nära samarbetet mellan Karolinska Institutet och de psykiatriska klinikerna är vår framgångsfaktor. Det gör att vi kan utveckla behandlingar och utbildningar som bygger på ny kunskap och som gör nytta för patienterna”

Nitya Jayaram-Lindström, verksamhetschef

Året i siffror

Totalt har CPF omkring 400 anställda med anknutna forskare och lärare inräknade. År 2023 uppgick CPF:s samlade omsättning till drygt 400 miljoner kronor. En betydande del av denna omsättning utgjordes av externa forskningsmedel sökta i konkurrens.

Organisation

CPF har delat huvudmannaskap mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). Organisationen består av två sektioner och fem enheter på SLSO-sidan och 23 forskargrupper inom KI. CPF är en av de största avdelningarna inom institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. CPF:s forskargrupper är, var och en, inriktade på specifika metoder, behandlingar och sjukdomstillstånd.

Kompetenscentrum för psykoterapi är en sektion inom CPF med uppdraget att bedriva utbildning, kvalitetssäkring, utveckling och systematiskt uppföljningsarbete vad gäller psykologisk bedömning och behandling i nära samverkan med Region Stockholms psykiatri.

Sektionen för Fortbildning och extern utbildningssamverkan koordinerar och utför fortbildning och vidareutbildning för alla yrkeskategorier i psykiatrin. Sektionen står också för servicestrukturer som underlättar pedagogiskt utvecklingsarbete och digitalisering av utbildningar.

Enheten ANDTS har som övergripande uppdrag att i samverkan med psykiatrin, primärvården, beroendevården och kommuner identifiera behov av kompetensförstärkning, erbjuda utbildning i och stöd för implementering av metoder för att identifiera, kartlägga och behandla beroendeproblem.

Utveckling och implementering är en enhet som arbetar med kliniknära satsningar för att utveckla vården och förbättra kvaliteten samt för att tillgängliggöra evidensbaserade metoder. På enheten finns erfarenhet och kompetens i implementering, det vill säga att införa nya metoder i vården.

STAD arbetar med att främja och förebygga problem relaterade till alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar, samt våld och psykisk ohälsa. Enheten utvecklar, implementerar, utvärderar och sprider preventionsmetoder på området.

CPF driver Stödlinjen för spelare och anhöriga på uppdrag av Socialdepartementet. Enheten erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till personer med spelproblem och deras närstående via telefon och chatt, i hela landet. Läs om verksamheten i Stödlinjens årsrapport för 2023.

CPF Stab förser forskare och enheter med administrativt stöd i form av funktionerna ekonomi, HR, kommunikation, teknik, reception och chefsstöd.

Webbinarier för breda målgrupper

CPF bjuder regelbundet in till webbinarier som knyter an till den forskning och vårdutveckling som pågår inom verksamheten. På webbinarierna föreläser både egna och inbjudna experter på teman som knyter an till samhällsaktuella områden. Webbinarierna vänder sig till breda målgrupper och deltagare har varit vårdpersonal i Region Stockholm, kollegor från andra delar av landet och forskare både i Sverige och utomlands. Vid ett flertal av de webbinarier som anordnats hittills har flera hundra personer deltagit. Arrangemangen är öppna för alla och ett flertal spelas in och går att ta del av i efterhand.

 

Föreläsningar med internationella experter

CPF:s webbinarier bygger vidare på det mångåriga konceptet Stockholm Psychiatry Lectures där framstående internationella forskare gästat Stockholm. Ett flertal av de välbesökta föreläsningarna har spelats in och finns tillgängliga via Youtube. Sammantaget har de över en miljon visningar. Utifrån coronapandemin och en ökande digitalisering i samhället, har CPF börjat erbjuda digitala seminarier i högre grad. 

Christian Rück, professor och överläkare vid Psykiatri Sydväst organiserar seminarieserien Karolinska Institutet Suicide Seminars där internationellt framstående forskare föreläser om olika aspekter av suicid. Alla föreläsningar i serien går att ta del av i efterhand.  Föreläsningsserien fortsätter under 2024.

 

Suicid hos män är ett folkhälsoproblem. Under ett webbinarium med titeln "Why do men die by suicide?” från november 2023 utforskade Susanna Bennett resultat från en ny metaanalys av 20 års forskning om suicid hos män. Susanna Bennett har disputerat med en avhandling om självmord hos män, hon är verksam på the Suicidal Behaviour Research Lab vid University of Glasgow.

Symposier

Våra forskargrupper anordnar möten och konferenser för forskare inom sina fält. Här presenteras ett urval av årets symposier och konferenser.

 

Medverkan i medier

Tredje uppgiften är universitetens och forskares uppgift att dela med sig av kunskap, vid sidan av huvuduppgifterna forskning och utbildning. Forskningsresultaten kan spridas via medier eller via egna arrangemang. Många forskare vid CPF framträder regelbundet som experter i tv, radio och tidningar.

För att illustrera detta har vi valt att lista CPF-forskares medverkan i ett urval av produktioner från Sveriges Radio och Utbildningsradion.

I hjärnan på Louise Epstein a3882871-82d5-4fb6-a852-122878041c63.jpg (768×432)

I hjärnan på Louise Epstein är en podcast som startats under året i Sveriges Radio P1. Programmet handlar om hjärnans funktion kopplat till existentiella frågor och samhället. Fem forskare från CPF har under året medverkat i programmet:

P1 dokumentär har under året sänt ett avsnitt om Christoffer Rahm, specialistläkare i psykiatri vid Psykiatri Södra Stockholm och forskare  om hans uppmärksammade forskning som syftar till att förebygga sexuella övergrepp mot barn.

I dokumentärserien Hoarders från P1 dokumentär berättade Volen Ivanov, psykolog vid Psykiatri Sydväst och docent, om sitt arbete med att hjälpa personer med samlarsyndrom.

Hjärndagen 2023 

imageizh3.png

Hjärndagen 2023 sändes av Utbildningsradion och arrangerades av Forskning & Framsteg och Modern Psykologi. Tre CPF-forskare föreläste på dagen:

 

Kropp & Själ

I avsnittet om diagnosen narcissism hör vi: Katarina Howner, överläkare på Rättsmedicinalverket och docent, Peder Björling, överläkare på Psykiatri sydväst, Niki Sundström, vårdenhetschef på Psykiatri sydväst och Monica Emanell, psykolog.

Predrag Petrovic, överläkare på Norra Stockholms psykiatri och docent har medverkat i programmet två gånger under året, dels för att prata om psykos och vid ett annat tillfälle för att prata om jaget och om tillstånd och sjukdomar som kan som göra att jaget hamnar i upplösning.

Alexander Rozental psykolog och forskare har också gästat programmet och pratat om relationen mellan psykolog och patient och om sin forskning på negativa effekter av psykoterapi.

Sara Wallhed Finn, psykolog på Beroendecentrum Stockholm och forskare medverkade i avsnittet Myten om det nyttiga vinet. Även Sven Andréasson, alkoholläkare och professor emeritus i socialmedicin vid Karolinska Institutet medverkar i programmet.