6 Prevention

Inom CPF finns ett flertal forskare som är specialiserade på både prevention och behandling av beroendetillstånd. CPF:s forskning på området har som målsättning att utveckla behandlingsmetoder, att sänka trösklar för människor att söka hjälp och att göra evidensbaserade behandlingsmetoder tillgängliga för fler.

Bättre levnadsvanor

På CPF pågår ett antal olika projekt med syfte att främja en hälsosam livsstil och förebygga ohälsa genom interventioner som fokuserar på olika livsstilsfaktorer exempelvis fysisk aktivitet, kost och  sömnhantering. Det finns ett stort intresse inom psykiatrin för evidensbaserade metoder som kan förbättra patienters välmående och livskvalitet.

Digital förebyggande insats för familjer

Tvångssyndrom debuterar oftast under barndomen. Kristina Aspvall driver ett projekt som undersöker resultatet av att ge en digital förebyggande insats till föräldrar vars barn har en risk att utveckla tvångssyndrom. Det kan vara familjer där ett barn antingen har milda symtom, men som inte begränsar barnet i vardagen, eller där det sedan tidigare finns minst en förälder eller syskon som någon gång haft diagnosen.

Forskarnas förhoppning är att den tidiga interventionen ska leda till att barnen inte utvecklar tillståndet. Under 2023 utvecklade forskarna programmet och påbörjade rekryteringen av deltagare till studien. De anordnande också fokusgrupper med föräldrar och patientföreningar.

Kristina Aspvall är psykolog på BUP och postdoktor i David Mataix-Cols forskargrupp. Foto: Stefan Zimmerman.

Suicidprevention

Suicid är en allvarlig folkhälsoutmaning som resulterar i förlorade liv och betydande psykiskt lidande för anhöriga och andra berörda. Genom suicidförebyggande insatser är det möjligt att minska risken för att människor tar sina liv. Här kan du läsa om årets forskningsprojekt och aktiviteter inom området suicidprevention.

STAD

STAD är en enhet med uppdrag att bedriva forskning och utveckling inriktat specifikt på preventiva metoder för att minska problem relaterat till alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. STAD har två nationella uppdrag, vilka innefattar att vidareutveckla och sprida metoderna 100% Ren Hårdträning och Krogar mot Knark.

Samverkan med samhällsaktörer

STAD

Utöver forskning och utbildning arbetar STAD aktivt med att sprida evidensbaserad kunskap inom olika praktiska verksamheter, för att minska gapet mellan forskning och yrkesvardag. Att forskningen kommer till användning där den behövs är något som genomsyrar ett flertal projekt inom STAD.

 

Interventioner mot skjutningar och våld

STAD har ett uppdrag från Brottsförebyggande rådet att följa arbetet med implementeringen av Group Violence Intervention (GVI) i Järfälla/Upplands-Bro, Huddinge och Uppsala. GVI är en strategi som syftar till att minska det grova och dödliga våldet, vilket i dessa områden särskilt innefattar skjutvapenvåld och sprängningar. Strategin är inriktad på de kriminella grupperingar som är mest våldsdrivande genom att rikta interventioner mot strategiskt utvalda personer i dessa grupperingar. Även sanktioner och sociala insatser är viktiga verktyg. Detta arbete sker i samverkan mellan Polisen, Kriminalvården och kommunerna men involverar även lokalsamhället. STAD har publicerat en delrapport, vilken även presenterades vid konferensen ”GVI i svensk kontext”, anordnad av Brå. Arbetet vid implementeringsorterna följs av STAD framöver.
Med finansiering från Brå hade STAD även i uppdrag av Polisen att utvärdera arbetsprocessen under arbetet med Metoden Trefas i Järva-området. Trefas är en samverkansmetod som i likhet med GVI har som syfte att minska grovt våld, fast med ett fokus på individnivå. Samverkanspartners inom Trefas är Polisen, Socialtjänsten och Kriminalvården. En viktig aspekt i samarbetet är att de olika myndigheterna ska ha en ökad informationsdelning sinsemellan. En annan framträdande del är polisens kategorisering av individer utifrån deras risk att utsättas för eller att utsätta andra för dödligt våld. En slutrapport som STAD har publicerat 2023 visar att Trefas, ur myndighetsrepresentanters perspektiv, framstår som en genomförbar modell för att förhindra skjutningar och dödligt våld.

Lokal samverkan vid öppna drogscener

Polisen har klassat över 60 platser i Stockholms län som ”öppna drogscener” bland annat baserat på de boendes upplevelser och på antal anmälda brott i området. Tillgången på narkotika och involvering i narkotikahandel leder till att unga riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet. I en regional satsning samarbetar länets 26 kommuner, Region Stockholm, Polismyndigheten, Kriminalvården, Tullverket och Länsstyrelsen i Stockholm för att minska antalet öppna drogscener och relaterade problem.

STAD följer arbetet genom att utvärdera processen och effekterna på brottslighet och trygghet hos befolkningen. Genom en enkätundersökning har STAD under 2023 inventerat vilka metoder inom samverkan, kontroll, och prevention som kommunen och polisen använder på alla öppna drogscener inom Stockholms län. Dessutom har framgångsrika metoder undersökts kvalitativt genom en intervjustudie. Resultaten har presenterades för alla samverkanspartners.

Digital behandling för äldre

Andelen äldre i världen ökar globalt. I Sverige är idag en femtedel av befolkningen över 65, en andel som kommer fortsätta öka de närmaste decennierna. Christopher Sundström driver ett projekt som handlar om att utveckla en digital intervention för vanligt förekommande psykisk ohälsa bland äldre. Projektet genomförs i samarbete med forskargrupper vid National Institute of Mental Health and Neurosciences i Bangalore och Indian Council of Medical Research i Calcutta. Målet är att den digitala interventionen i framtiden ska kunna användas i vårdsammanhang som vårdcentraler och geriatriska kliniker. 

image27bywj.png

Forskargrupperna från Calcutta och Bangalore besökte CPF i under året. Från vänster till höger: Neda Agahi docent vid Aging Research Center, Karolinska Institutet, Nitya Jayaram-Lindström psykolog, verksamhetschef och forskagruppsledare vid CPF, Christopher Sundström, psykolog och forskare vid CPF, Martin Kraepelien, psykolog och docent vid CPF, Amit Chakrabarti professor vid Indian Council of Medical Research, Kolkata, Arun Kandasamy professor vid National Institute of Mental Health and Neurosciences, Bangalore