3 Utbildning

Centrum för psykiatriforskning bedriver omfattande och kvalitetsdriven utbildning inom psykiatri, med fokus på att stärka kompetensen hos vårdpersonal för att säkerställa evidensbaserad vård och behandling inom psykiatrin. Utbildningsinsatserna spänner över grundutbildning, specialistutbildning och forskarutbildning med målet att möta vårdens växande och föränderliga behov.

CPF erbjuder vidareutbildningar som riktar sig till alla yrkesgrupper inom psykiatrin, inklusive läkare, psykologer, sjuksköterskor, skötare, kuratorer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabiliteringskoordinatorer. Dessa utbildningar är utformade för att möta de specifika behov som finns inom olika delar av psykiatrin.

Många av CPF:s kurser riktar sig till personal inom psykiatrisk vård i Region Stockholm, både offentligt driven och upphandlad vård. Vissa kurser är även öppna för personal inom primärvården, kommun och andra närliggande verksamheter.

Utbildnings- och utvecklingsrådet

Behovet av kompetenshöjning inom den psykiatriska vården är en viktig prioritet för Utbildnings- och utvecklingsrådet. Under ledning av sektionscheferna, Helena Fatouros-Bergman och Tobias Lundgren, sammanträder rådet regelbundet för att för att identifiera kompetensbehov och lämpliga områden för vidareutbildning av personal inom psykiatrin. Vid dessa möten deltar representanter från CPF, SLSO:s psykiatriska kliniker samt privata psykiatriska kliniker för att samarbeta kring utbildning. Rådet utvärderar inkomna förslag och förfrågningar om nya utbildningar och fattar beslut om vilka som ska genomföras. Vid sidan om förfrågningar från de psykiatriska klinikerna hanterar rådet även utbildningsbehov som uppmärksammats av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm och via det Regionala programområdet för psykisk hälsa.

Under 2024 har Utbildnings- och utvecklingsrådet identifierat ett behov av vidareutbildning och kompetensutveckling inom områdena: utredning och behandling av PTSD, ätstörningar samt intellektuell funktionsnedsättning och psykiatrisk samsjuklighet inom BUP, vilket har resulterat i utbildningar inom dessa områden.

Under året identifierade rådet ett behov av en kurs om samsjuklighet, vilket resulterade i att en kurs för läkare utvecklades med fokus på behandling av beroendeproblem i kombination med psykiatriska tillstånd.

 

Specialistutbildning för psykologer

KCP har sedan flera år erbjudit en uppskattad specialistutbildning för psykologer inom barn- och ungdomspsykiatrin. Under 2023 startade den första omgången av en sammanhållen specialistutbildning för psykologer inom vuxenpsykiatrin, vilken omfattar 70 högskolepoäng som läses på deltid över fem år. Under 2024 har ett arbete initierats för harmonisering av specialistutbildningarna inom vuxenpsykiatri (VUP) och barn- och ungdomspsykiatri (BUP) för psykologer med syfte att skapa enhetlighet och höja kvaliteten på utbildningarna.

Under 2024 har nya kurser tillkommit i specialistutbildningen för psykologer inom vuxenpsykiatrin. De har utvecklats i nära samarbete med företrädare för Region Stockholms psykiatri och Karolinska Institutet, vilket säkerställer hög klinisk relevans och kompetens anpassad till specialisttjänster.

Utbildningssatsning för ätstörningsvård

Centrum för psykiatriforskning genomförde under 2024, enligt uppdrag från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, utbildnings- och handledningsinsatser för att stärka kompetensen inom psykiatrin avseende vård av patienter med ätstörningsdiagnoser. Syftet var att säkerställa en patientsäker och evidensbaserad vård i samband med den strukturella förändringen av ätstörningsvården som trädde i kraft i januari 2025, då all ätstörningsvård i Stockholm övergick till att bedrivas i regionägd regi.

Insatserna omfattade utökade utbildningstillfällen och utbildningsplatser för personal som arbetar med barn, ungdomar och vuxna inom psykiatrin samt handledning för personal som genomgått utbildningarna tre gånger per termin. Handledningen ges av personal från specialiserad ätstörningsvård. För att stödja primärvårdens roll i att upptäcka dessa patienter inkluderar insatsen kompetenshöjning kring ätstörningar generellt, bemötande, att upptäcka ätstörningar och diagnoskriterier, stöd och lågintensiv behandling. För dietister i primärvården har en specifik utbildning skapats. Vidare ingick utbildning inom heldygnsvård för omvårdnad av patienter med ätstörningar i vuxenpsykiatrin. Dessutom anpassades den ordinarie utbildningsverksamheten vid CPF för att kunna hantera det ökade behovet av utbildning och handledning i samarbete med Stockholm centrum för ätstörningar. CPF erbjöd även implementeringsstöd för att säkerställa en varaktig metodtrogenhet för de som genomgått utbildning för BUP och vuxenpsykiatrin.

Fortbildning

Fortbildning samordnar och genomför utbildningar inom allmänpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri samt psykiatrisk specialistvård, inklusive rättspsykiatri, beroendevård och ätstörningsvård. Ett flertal av de som är kursansvariga och föreläser inom fortbildningen är verksamma inom psykiatrin och är disputerade.

Foto: Yanan Li

Utbildning för psykiatrin

Utbildningarna riktar sig till alla yrkesgrupper inom psykiatrin. De flesta kursdeltagare arbetar inom SLSO:s psykiatriska kliniker eller upphandlade kliniker. Vissa kurser är också öppna för behandlare och andra yrkesgrupper inom kommuner.

Fortbildning samarbetar med flera aktörer och har ett stort nätverk inom psykiatrin. Vissa kurser erbjuds genom Karolinska Institutets Uppdragsutbildning och ger högskolepoäng. I kurskatalogen kan du se vilka kurser som är öppna för anmälan. Det kompletta utbildningsutbudet finns listat under respektive rubrik på vår webbplats 

CPF har under 2024 tagit fram flera nya utbildningar för vårdpersonal i psykiatrin samt vidareutvecklat befintliga fortbildningskurser. Dessa utbildningar har bidragit till att öka kompetens och kliniska färdigheter inom en rad ämnen som är centrala i den psykiatriska vården. Flera av våra utbildningar är ett led i implementeringen av vårdförloppet inom olika psykiatriska diagnoser. Ett tydligt exempel är inom vårdförloppet psykos där Fortbildningen erbjuder en rad olika utbildningar exempelvis den ettåriga Case Management utbildningen för psykos, utbildning i NECT (Narrative Enhancement-Cognitive Therapy) som syftar till att minska självstigmatisering hos patienter med psykos, samt utbildning i krisintervention som syftar till att hantera det akuta skedet vid psykotiska skov. Samtliga dessa är evidensbaserade metoder som Socialstyrelsen rekommenderar i sina riktlinjer. Utbildningarna riktar sig i dagsläget till personal inom regionen men fr.o.m. årets utlysning så inkluderas även enstaka medarbetare från kommunen.

En ny utbildning som utvecklats under året är en särskild introducerande digital utbildning om utmattningssyndrom.

Fortbildningen erbjuder utbildningar i två forskningsbaserade verktyg för riskbedömning av antisocialitet hos unga: EARL (Early Assessment Risk List) och SAVRY (Structured Assessment of Violence Risk in Youth). EARL används för att bedöma risk och behov hos barn mellan 6 och 12 år med antisocialt beteende, medan SAVRY fokuserar på ungdomar i åldern 12–18 år med våldsamt eller kriminellt beteende. Utbildningarna vänder sig till professionella inom socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri samt HVB-hem, som arbetar med bedömning och uppföljning av insatser för barn och unga. Under 2024 har det varit stort söktryck på dessa kurser och samtliga utbildningstillfällen har varit fullsatta.

Kurser för specialistläkare

Fortbildningen erbjuder populära kurser för specialistläkare inom psykiatrin i Region Stockholm, upphandlade vårdgivare i Stockholm samt specialistläkare inom psykiatrin i Region Gotland. Kurserna bygger på konceptet kontinuerlig professionell fortbildning (CPD) och syftar till att fördjupa läkarnas kunskaper och främja tillämpningen av dessa på klinik. Utbildningarna täcker breda ämnesområden inom psykiatri och inkluderar diskussioner om patientfall, nya behandlingsmetoder och medicinska frågor, samtidigt som de skapar en stimulerande miljö för kollegial dialog och kunskapsutbyte.

Metis centrala kansli

CPF och sektionen Fortbildning har i uppdrag att driva det centrala kansliet för Metis, som erbjuder kurser för ST-läkare inom psykiatrin. Metis drivs i samverkan mellan Sveriges alla regioner. Kansliet startade sin verksamhet 2015 och leds av en styrgrupp utsedd av de sex sjukvårdsregioner som ingår i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Under 2024 har det centrala kansliet fortsatt att förvalta och vidareutveckla den struktur som är upparbetad kring driften av Metiskurserna. Organisationen kring Metiskurserna är komplex och bygger på en god samverkan mellan styrgruppen, centrala kansliet och de regionala kanslierna. Det centrala kansliet har under året, ihop med de regionala Metis-kanslierna och styrgruppen samt i dialog med SKR:s psykiatrinätverk, följt upp, utvärderat och fortsatt utveckla projektet kring Metis-kurser för specialister.

Grundutbildning av nya läkare: En investering för framtiden

Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, tillsammans med Centrum för psykiatriforskning, ansvarar för att säkerställa att läkarstudenter får den kompetens och erfarenhet inom psykiatri som krävs för att bli framgångsrika inom sina yrken. Det nya 6-åriga läkarprogrammet, där studenterna blir legitimerade direkt efter examen, ställer högre krav på utbildningens kvalitet, särskilt inom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).

Psykiatriundervisning i det nya läkarprogrammet

Grundutbildning av läkare är inte bara en investering i framtidens vård utan också ett strategiskt sätt att förbereda medicinska fakulteter och kliniker för nya krav och utmaningar. Ett psykiatrimoment ingår på kursen Neuro, sinnen, psyke där Åsa Magnusson är kursansvarig och Dimitrios Andreou examinator.

Undervisningen, både teoretisk och verksamhetsförlagd, erbjuds vid tre platser som brukar kallas siter: Huddinge, S:t Göran och Solna. Fördelen med mindre grupper är att handledare lättare kan följa studenternas utveckling. Psykiatriansvariga på respektive site är Philip Brenner (Huddinge), Carl Johan Ekman (S:t Göran) och Dimitrios Andreou (Solna)  medan Åsa Magnusson ansvarar för beroende. Niklas Långström samordnar undervisningen inom barn- och ungdomspsykiatri. Marie Dahlin har uppdraget som programdirektor på KI och FoU-koordinator för grundutbildning på CPF.

 

Praktiskt inriktad examinationsform

Under året har arbetet med att införa OSCE (Observed Structured Clinical Examination) påbörjats som en ny examinationsform inom läkarprogrammet. Metoden bedömer studenternas kliniska färdigheter, kommunikation, beslutsförmåga och kliniskt resonemang i realistiska vårdsituationer. Detta stärker utbildningens kvalitet och förbereder studenterna för praktiska utmaningar i den kliniska verksamheten.

Inventering av kompetensbehov inom psykiatrin och beroendevården

Samsjuklighet, där skadligt bruk eller beroende av alkohol och droger förekommer samtidigt som en psykiatrisk diagnos, utgör en betydande utmaning för vården. Dessa patienter har ofta en ökad risk för försämrad hälsa, sämre behandlingsresultat och tidig död. Att säkerställa att vården kan möta behoven hos denna komplexa patientgrupp är avgörande för att förbättra hälsa och livskvalitet.

Under 2024 har CPF genomfört en omfattande inventering på uppdrag av Psykiatrins ledningsgrupp. Syftet har varit att undersöka hur kompetensbehov inom psykiatrin och beroendevården med specifikt fokus på hur patienter med samsjuklighet hanteras i klinisk praxis. En webbaserad enkät skickades ut till 2800 medarbetare i psykiatrisk och beroendeöppenvård samt inom barn- och ungdomspsykiatri och rättspsykiatri. Genom enkäten har personalens perspektiv och erfarenheter kartlagts, med fokus på att identifiera områden där det finns behov av kompetensutveckling och utbildningsinsatser.

Resultaten från inventeringen kommer att ligga till grund för planering av riktade utbildningar och implementeringsinsatser under kommande år. Dessutom bidrar kartläggningen till att förbereda vården för möjliga förändringar kopplade till Samsjuklighetsutredningen, som föreslår att hälso- och sjukvården får ett tydligare helhetsansvar för behandlingen av denna patientgrupp.

Interaktiv utbildningssatsning med virtuell patient rörande våld i nära relation

CPF erbjuder en skräddarsydd utbildningssatsning rörande våld i nära relation i tre delar där deltagare först får delta på en fysisk föreläsning om våld i nära relation via samarbetspartners från Akademiskt primärvårdscentrum (APC) alternativt genomgå en webbutbildning framtagen av APC.

I steg två har deltagare fått träna med en virtuell patient vilket är en interaktiv digital plattform där användaren får träna sig i att ställa kliniskt relevanta frågor i en säker miljö, genomföra bedömningar och åtgärder samt hänvisa patienter vidare. I det sista steget i utbildningssatsningen har CPF erbjudit ett efterföljande seminarium med professor Marianne Kristiansson, för att fånga upp de frågor som uppkommit under de två första delarna. Under 2024 har medarbetare från Psykiatri Södra, Psykiatri Sydväst och Norra Stockholms Psykiatri genomgått utbildningssatsningen.

 

Försäkringsmedicin

Sjukskrivning är den vanligaste försäkringsmedicinska åtgärden inom hälso- och sjukvården. Arbetet med sjukskrivningar är ofta komplext och kan upplevas som utmanande.

På CPF finns ett kunskapsteam inom försäkringsmedicin som har i uppdrag att ge handledning och utbildning i försäkringsmedicin till all personal inom psykiatrin, samt driva nätverk för rehabkoordinatorer och läkare som har ansvar för försäkringsmedicinsk kvalitet. De har under 2024 fortsatt sin verksamhet och genomfört flera grund- och fortsättningsutbildningar i försäkringsmedicin, utbildning för ST-läkare och workshops för chefer och försäkringsmedicinska team. Cirka 485 medarbetare inom psykiatrin har tagit del av dessa insatser under 2024. Dessutom har flera nätverksträffar för rehabiliteringskoordinatorer hållits både på regional och nationell nivå. Under hösten har ett nätverk för läkare med ansvar för försäkringsmedicin i sina respektive verksamheter startats. Utöver dessa aktiviteter har flera mottagnings- och ledningsgruppsbesök gjorts. Kunskapsteamet driver podden ”Allt om försäkringsmedicin” med ett avsnitt i månaden om aktuella försäkringsmedicinska teman med gäster. Podden har sänt 44 avsnitt, med över 5500 lyssningar.

Kompetenshöjning i psykiatrisk heldygnsvård

Enheten för utveckling och implementering ansvarar för utbildningar inom grundläggande psykiatri och omvårdnad för personal inom heldygnsvården. Utbudet omfattar en längre kurs i grundläggande psykiatri och omvårdnad samt kortare fördjupningskurser med fokus på specifika psykiatriska tillstånd.

Syftet med utbildningarna är att ge deltagarna fördjupad kunskap om och förståelse för psykiatriska tillstånd samt stärka deras praktiska färdigheter inom omvårdnad. Utbildningarna täcker bland annat beroendetillstånd, depression och bipolär sjukdom, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, psykossjukdomar samt ätstörningar. Sistnämnda fördjupningskursen om ätstörningar är ny för i år och har tagits fram i samarbete med SCÄ efter förfrågan/behov från vården. Kurserna bidrar till att utveckla kvaliteten inom heldygnsvården och stärka deltagarna i deras yrkesutövning. Deltagarna är framför allt skötare, undersköterskor och sjuksköterskor.

Under 2024 har över 230 medarbetare inom psykiatrin deltagit i någon av dessa kurser.

Klicka dig vidare i rapporten

Årsrapporten består av fem sidor, ta dig vidare via länkarna nedan:

  1. Verksamhet

  2. Forskning

  3. Utbildning

  4. Utveckling

  5. Prevention