- Om oss
- Årsrapporter
- Befintlig sida: Prevention
5 Prevention
Inom CPF finns ett flertal forskare som är specialiserade på insatser för att förebygga psykiatriska tillstånd inte minst inom området beroende och annat som kan påverka den psykiska hälsan.
Det förebyggande arbetet kan ske både före och efter insjuknande. Begreppet primär prevention avser insatser för att förhindra att sjukdom eller beroende uppstår, medan sekundär prevention riktar sig till riskgrupper och handlar om att förhindra återinsjuknande samt att möjliggöra tidig upptäckt av sjukdom. Exempel på primärpreventiva insatser är 100 % ren hårdträning, som nämns längre ner på sidan. Stödlinjen, som CPF driver på uppdrag av Socialdepartementet, erbjuder främst insatser inom sekundär prevention. Stödlinjens arbete under året presenteras i en separat rapport.
En tredje nivå, så kallad tertiärprevention, innefattar åtgärder som syftar till att förhindra vidare sjukdomsutveckling. Dit räknas flera av de insatser som riktas till patienter inom psykiatrin och som beskrivs under avsnittet "Utveckling" i denna årsrapport, såsom Braining och Bättre sömn i psykiatrin.
Preventionsnätverket
Vid CPF bedrivs omfattande forskning med fokus på prevention inom flera olika områden. Projekten spänner över allt från skolbaserade insatser för att främja studiero, förebyggande arbete mot substansproblematik i nöjesmiljöer, forskning om kardiovaskulära problem vid tvångssyndrom och insatser för att motverka sexuella övergrepp mot barn, till prevention av suicid och andra allvarliga psykiatriska utfall.
Det finns ett preventionsnätverk inom CPF som syftar till att stärka samarbetet mellan forskargrupper samt att samordna, utveckla och synliggöra projekt med preventionsfokus. Genom att samla forskare från olika forskargrupper som sitter på skilda geografiska platser och med olika målgrupper för sin forskning skapas en plattform för att dela kunskap, erfarenheter och hitta nya sätt att jobba tillsammans.
Under 2024 låg fokus på planeringen av nätverkets andra sammankomst, där flera pågående projekt presenterades. Mötet gav också möjlighet att diskutera nätverkets framtida utveckling och hur det bäst kan stödja forskarna i deras arbete att nå gemensamma mål.
Foto: Privat
Under 2024 har CPF fortsatt bedriva och utveckla arbetet med att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa. Det förebyggande arbetet har riktats mot avgörande riskfaktorer för psykisk ohälsa, såsom ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar). För att stärka och vidareutveckla CPF:s preventionsarbete har ett preventionsnätverk etablerats, och workshops har genomförts under året. En stor del av CPF:s preventionsarbete leds av enheten STAD, som sedan 1995 har haft uppdraget att utveckla, implementera och utvärdera preventiva insatser, framför allt inom alkohol- och narkotikaområdet.
Digital förebyggande insats för familjer
Tvångssyndrom debuterar oftast under barndomen. Kristina Aspvall driver ett projekt som undersöker resultatet av att ge en digital förebyggande insats till föräldrar vars barn har en risk att utveckla tvångssyndrom. Det kan vara familjer där ett barn antingen har milda symtom, men som inte begränsar barnet i vardagen, eller där det sedan tidigare finns minst en förälder eller syskon som någon gång haft diagnosen.
Forskarnas förhoppning är att den tidiga interventionen ska leda till att barnen inte utvecklar tillståndet. Under 2023 utvecklade forskarna programmet och påbörjade rekryteringen av deltagare till studien. De anordnande också fokusgrupper med föräldrar och patientföreningar.