Patienter med behandlingsresistent depression har 23 procent ökad risk för att dö, jämfört med andra deprimerade patienter. Dessutom använder de öppenvården dubbelt så mycket och har tredubbelt antal slutenvårdsdagar. Det visar en studie i JAMA Psychiatry av forskare från bland annat Karolinska Institutet som slår fast att det är viktigt att tidigt upptäcka patienter med risk att utveckla behandlingsresistent depression.
Depression är den ledande orsaken till funktionsnedsättning världen över. Den vanligaste behandlingen är antidepressiva läkemedel eller psykoterapi. Många behöver ha vård i några månader eller år, men en betydande andel patienter blir inte friska trots två väl genomförda behandlingsförsök. De har vad som kallas en behandlingsresistent depression.
Forskare i professor Johan Lundbergs forskargrupp i samverkan med professor Jari Tiihonen och professor Clara Hellner har undersökt vilken effekt behandlingsresistent depression har på både individ- och samhällsnivå, något som tidigare inte studerats så ingående som nu varit möjligt i Region Stockholm.
I den populationsbaserade observationsstudien använde forskarna data från bland annat Region Stockholms administrativa vårddatabas och Försäkringskassan. Drygt 145 000 patienter med depression i Stockholmsregionen ingick i studien.
Forskarna identifierade 158 000 depressiva episoder hos dessa patienter mellan 2012 och 2017, varav drygt 12 000 hade behandlingsresistent karaktär. Det gick att dra en rad slutsatser om vad som kännetecknar patienter med behandlingsresistent depression, enligt studien.
Läs mer på ki.se