Nationella självskadeprojektet
Målet med projektet är att utveckla och samordna kunskap kring unga med risk för eller med allvarliga självskadebeteenden och skapa ett bättre tidigt omhändertagande genom en struktur som bättre tillgodoser dessa personers behov av vård.
Projektet initierades som en del av den så kallade PRIO-satsningen som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetat med. Som en del av denna satsning beslöt regeringen att satsa på att utveckla vården av patienter som skadar sig själva. Bakgrunden var att denna patientgrupp tidigare inte fått ett tillräckligt bra omhändertagande inom psykiatrin, och inte heller hos polisen, socialtjänsten eller elevhälsan.
Detta nationella utvecklingsprojekt engagerar alla landsting i Sverige. Tillsammans samlar vi in, utvecklar och sprider kunskap om självskadebeteende. Till exempel har vi genomfört många utbildningar och vi testar också nya behandlingsmetoder.
Det övergripande målet är att antalet drabbade av självskadebeteende ska minska. Ett delmål är att minska inläggningarna av unga i slutenvården och att minska antalet tvångsåtgärder.
Projektet upphör i sin nuvarande form under 2018. Det fortsatta arbetet kring självskadeproblematik kommer att hanteras i de regionala resurscentra för psykisk hälsa som etableras i vart och ett av Sveriges sex sjukvårdsregioner.